Kaninföreningar och utställningar

För att kunna ställa upp i en utställningstävling måste din kanin vara minst 4 månader gammal. Kaninavelsföreningen, Sydsveriges smådjursvänner och smådjursklubben är de tre olika föreningarna som sysslar med kaninutställningar i Sverige.

Sydsveriges smådjursvänner och smådjursklubben har inget krav på stamtavla på sina utställningar. Kaninavelsföreningen ägnar sig åt kaninraser och de har olika regler beroende på vilken klass man deltar i. Den föreningen som anordnar utställningen kan ha krav på att man måste vara medlem men även icke-medlemmar kan få delta vid vissa tillfällen.

Att förbereda sig inför en utställning är ett måste. Din kanin måste vara tam och kunna sitta på ett still utan problem. Skulle kaninen bli ”vild” under en bedömning kommer detta att ge poängavdrag. Det är viktigt att kaninens tänder är fina och normala. Det som bedöms på en utställning är bland annat att öronen, ögonen och pälsen är ren och fin (pälsen får inte fälla). Klorna ska vara klippta på ett bra sätt och det ska inte finnas smuts under tassarna. Kaninen får inte heller vara för mager eller för fet.


Det första du ska göra när du kommer till en utställning
är att anmäla att du är där och se till så sin kanin får ett nummer som dateras i en katalog. När du fått numret till kaninen sätter du det på buren och placerar dig vid ett bord. Utställningen pågår under hela dagen med olika aktiviteter för väntan inte ska bli så lång.

Vad och hur på en kaninutställning bedöms?

Kaninen bedöms enligt ett poängkort, som ser olika ut beroende på om kaninen är långhårig eller korthårig samt enfärgad eller tecknad. Hos långhåriga kaniner bedöms pälsen på ett annat sätt och på tecknade kaniner (teckning är t.ex. zobel (kaninen har mörkare zoner vid nos, rygg och tassar), ryss (kaninen har svart nos och svarta öron men är i övrigt vit), white (kaninen är enfärgad på kroppen, t.ex. svart eller blå, och har vit mage samt vita ringar runt ögonen och har vit päls i nosen och i öronen)) bedöms såklart inte hos enfärgade kaniner.

Bedömningsskala och poäng på utställningar

Bedömningsskalan för ett enfärgat djur (t.ex. svart) ser ut som följande (maxpoängen inom parentes):
Vikt (5p)
Rasprägel och presentation (20p)
Kroppsform (40p)
Pälsens kvalitet (10p)
Pälsens täthet (10p)
Färg (10p)
Kondition, vård och sundhet (5p)
(Max p = 100p)

För ett tecknat djur ser poängskalan ut såhär:
Vikt (5p)
Rasprägel och presentation (20p)
Kroppsform (20p)
Pälsens kvalitet (10p)
Pälsens täthet (10p)
Färg (10p)
Teckning (20p)
Kondition, vård och sundhet (5p)
(Max p = 100p)

- På denna hemsida hittar du också information om kaninutställningar som Sveriges Kaninavelföreningars riksförbund (SKAF) anordnar, med krav på renrasiga djur med stamtavla. Där står även vilka olika klasser som finns och vad de innebär osv.